Wijnproeverij 2016

Er is weer een wijnproeverij gepland!

Op zaterdag 12 november 2016 van 15.00 tot 17.00 uur worden goede en fijne wijnen geschonken in de prijsklasse tot 10 euro. Een mooie gelegenheid om wijnen voor Kerst in huis te halen, in dozen van 6 of 12 stuks. Deze kunnen na afloop van de proeverij ter plaatse besteld en in overleg franco thuis bezorgd worden.

Iedereen is welkom, niet alleen oud-leerlingen maar óók partners en vrienden. Naast de wijnen zorgen wij ook voor kaas en brood.

Wijnhandel The Art of Wines uit Buitenveldert in de persoon van Debby is weer tot ons groot genoegen bereid gevonden om deze proeverij zonder kosten te verzorgen.  Velen van ons kennen The Art of Wines reeds om haar uitgebreide assortiment. Deze zaak werd vier maal uitgeroepen tot “speciaalzaak” van het jaar. Klik hier om gelijk kaarten te kopen.

Volg de OLO hier

Lustrum 2017

We zijn al druk bezig met de voorbereidingen van ons komende Lustrum…een eeuw HAL! Op 11-2-2017 is het zover. Klik hier voor de speciale pagina waar je, later dit jaar, steeds meer te weten kunt komen over de plannen!

Volg de OLO hier

Huizen van Verzet / De Dappere School

Afscheid, protest en onderduik

Op het Amsterdams Lyceum vindt op 4 mei een uitgebreid programma plaats over de school tijdens oorlogstijd. Met verhalen over de dappere rector Gunning, de omgekomen docent Johan Benders en leerling in oorlogstijd Debby Hakker.

Programma’s om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

12.00 uur
Nienke Altena (promovenda) vertelt over de omgang van het Amsterdams Lyceum met de Duitse autoriteiten rond de verwijdering van Joodse leerlingen en de discriminerende maatregelen die daaraan vooraf gingen. Oprichter van de school en rector tijdens de bezettingsjaren Christiaan Pieter Gunning speelde hierbij een grote rol.

13.00 uur
Frank Heyligers is de kleinzoon van rector Gunning. Tijdens de Tweede Wereldoorlog protesteerde Gunning openlijk tegen de anti-joodse maatregelen van de Duitsers en probeerde zijn Joodse leerlingen zo lang mogelijk op school te houden. Toen de Joodse leerlingen desondanks zijn school moesten verlaten in oktober 1941, hield hij een demonstratieve ‘Vaart Wel bijeenkomst’ in de aula, waar hij zijn emoties niet kon verbergen. Ook na het vertrek van zijn leerlingen probeerde hij via briefwisselingen contact met hen te onderhouden. In januari 1942 werd Gunning gearresteerd en in Kamp Amersfoort gevangen gezet.

Gunning heeft zijn gevoelens en belevenissen beschreven in een aantal dagboeken. Frank Heyligers zal middels een aantal dagboekfragmenten zijn grootvader herdenken.

14.00
Mart Benders over haar vader Johan Benders, docent Nederlands en geschiedenis aan het lyceum. Johan Benders werkte voor het verzet en verzorgde meerdere onderduikadressen en vervalste stam- en distributiekaarten tot zijn verraad in april 1943. Mart wordt geinterviewd door Corine Bossink en Roos Harms, studentes Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, die eerder een korte documentaire maakten over Johan Benders.

15.00
Panel over het Amsterdams Lyceum in oorlogstijd onder leiding van Hanneloes Pen (Het Parool), met o.a. leerling in oorlogstijd Debby Hakker en de huidige rector Roel Schoonveld.

Volg de OLO hier

Regentenborrel 2016

Op 24 maart kwamen de oud-regenten en DB (Dagelijks Bestuur)  leden en AC (Aula Commissie) leden weer bij elkaar in de Aula van Het Amsterdams. De Lustrum Commissie 2017 is voorgesteld en zij hebben een oproep kunnen doen aan de Regenten, DB en AC leden voor assistentie bij de organisatie van verschillende onderdelen voor het Lustrumfeest 2017. Uiteraard werd er ook veel bijgepraat, herinneringen opgehaald en lekker geborreld!

Volg de OLO hier

Dies 2016

Terugblik op 99e Dies Natalis van Het Amsterdams Lyceum op 13 februari jl.

Voor deze gelegenheid waren drie sprekers gevonden:

  1. Joost Doense (1983) volgde de KMA te Breda en is beroepsmilitair bij de landmacht (rang van kolonel). Hij deelde met ons zijn ervaringen als officier bij de hedendaagse krijgsmacht.
  2. Paul Gerretsen is oud-rector van het Haagse VCL en werkt aan een schets van oprichter en eerste rector van onze school, Dr. C.P. Gunning. Hij vertelde over de voorbereiding hiervan.
  3. Rector Roel Schoonveld, die de jongens en meisjes als vanouds toesprak, nodigde ons bovendien uit tot de bezichtiging van de nieuwe ondergrondse kantine; bij een vorige dies heeft hij al over deze bouwplannen verteld en nu was het zover: de kantine is op die 13de februari nog maar net in gebruik genomen!

En er volgde een  rondleiding door de nieuwe kantine onder het gebouw.

Volg de OLO hier

2e Wijnproeverij 2015

Op 28 november 2015 werd er, voor de tweede keer dat jaar, een wijnproeverij georganiseerd.

Volg de OLO hier

Dies 2015

Het zal u niet zijn ontgaan dat we de Dies van 2015 over een andere boeg hebben gegooid. Het leek ons goed om een frissere opzet te bedenken die zowel jong als oud kon bekoren. Zodoende kwamen we op het idee om de Dies een Tedx-opzet te geven, waarbij een aantal inspirerende sprekers in 18 minuten een prikkelende presentatie mogen geven over hun vakgebied. Een groot voordeel is dat we nu per Dies meerdere talenten van Het Amsterdams Lyceum een podium kunnen bieden, met alle variatie van dien.

Na de introductie van OLO-voorzitster Famke Kamphorst, mochten drie sprekers dit jaar het spits afbijten. Drie heren met drie totaal verschillende achtergronden, namelijk: de taalexpert Reinout Hogeweg (1968), de fysisch geograaf & dodo-vorser Kenneth Rijsdijk (1987) en de diskjockey Kostas Hom (1987) – alias Robert de Hiro. Stuk voor stuk streng doch rechtvaardig geregisseerd door onze gespreksleidster Jet Key, die in al haar goedheid subtiel een oogje dicht deed als een spreker toch per ongeluk die grens van 18 minuten overschreed.

De eerste spreker, Reinout Hogeweg, hield een even interessante als komische presentatie over taalontwikkeling en het historische verzet daartegen. Hogeweg vertelde hoe de oudere generaties telkens weer met angst en beven de ontwikkeling van de jongerentaal aanschouwen, vrezend voor de verloedering van ‘de’ Nederlandse taal. Hij gaf mooie voorbeelden van jongerentaal in de loop der jaren en betoogde dat taal nu eenmaal een dynamisch fenomeen is, constant aan verandering onderhevig. Taal staat niet stil en dat brengt ons ook veel moois, aldus Reinout. Dankzij hem weet het oudere publiek van de Dies nu ook wat ‘swagg’ betekent.

Kenneth Rijsdijk, de tweede spreker, heeft naam gemaakt met de ontdekking in 2005 van een enorm dodo-massagraf op Mauritius. Wellicht hebben sommigen van u hem nog gezien bij Pauw en Witteman in 2007 waarbij hij Harry Mulisch snedig van repliek diende toen de schrijver lacherig deed over de dodo en het onderzoek daaromtrent. Kenneth vertelde ons over het wel en wee van de dodo, onze rol daarin, en het wrede lot dat dit gevogelte uiteindelijk trof. Eén geruststelling: het uitsterven van de dodo was niet alleen onze schuld (mede omdat de dodo lang niet zo lekker was als gehoopt). Maar de invloed van de mens op Mauritius’ flora en fauna had wel degelijk een rol in het welzijn van de dodo. In zijn slotpleidooi wees Kenneth Rijsdijk ons er daarom nog fijntjes op dat ons hetzelfde lot is beschoren als we de aarde niet met meer achting gaan behandelen.

De innemende derde spreker, Kostas Hom, kwam ons vertellen over de geschiedenis van de house-muziek en het ontstaan van de diskjockey. Maar wat bij Hom vooral de boventoon voerde was niet de house, maar zijn gillende zenuwen. Nooit eerder in de geschiedenis van Tedx hebben we een spreker zo nerveus gezien. Het maakte deze presentatie één van de spannendste in tijden, waarbij zelfs het publiek met het zweet in de handen zat, niet zeker of hij de eindstreep wel heelhuids zou halen. Maar Kostas Hom, alias DJ Robert de Hiro, wist zijn verbale skischanssprong gewoon heelhuids en vrolijk te volbrengen. De diskjockey kwam pas weer tot rust toen hij tijdens de borrel gewoon weer achter de draaitafel kon plaatsnemen om plaatjes te draaien.

Toen het stof was neergedaald van deze laatste presentatie, overhandigde gespreksleidster Jet Key een mooie bos bloemen aan Cissy Heyligers – Gunning, de dochter van de oprichter en eerste rector van Het Amsterdams Lyceum, Dr C.P. Gunning. Ondanks haar hoge leeftijd, was ook zij met twee zoons naar de Dies gekomen.

Om de Dies luister bij te zetten hebben we vervolgens weer, onder begeleiding van kloeke pianoklanken van Polo de Haas, met de hele zaal – staande ! – het schoollied van Het Amsterdams Lyceum gezongen. Het voelde weer even alsof we ergens in de vorige eeuw vertoefden.

Onze rector Roel Schoonveld sloot de gelederen en vertelde ons onder meer over de nieuwe kantine van 360 m2 die onder de poort van het Amsterdams zal komen te liggen. 5 mei jongstleden zijn de werkzaamheden ook echt begonnen en met een beetje goede wil kunnen we de volgende Dies al een kijkje nemen in deze ondergrondse kantine. De afsluitende borrel was gezellig als altijd, zeker ook door de fijne muziek van onze DJ Kostas Hom.

Volg de OLO hier